שיח על עצמאות, גבולות ובחירות
מותאם למפגש פרונטלי ולמקוון - חטיבת ביניים ותיכון
משך פעילות: 45-60 דקות
מטרות:
- לעודד שיח פתוח, לא שיפוטי, סביב תחושות, לחצים והתמודדויות שיכולים לעלות בקיץ.
- לפתח חשיבה ביקורתית כלפי מיתוסים ונורמות חברתיות שמופעלים על בני ובנות נוער בתקופת הקיץ.
- לתת כלים לזיהוי גבולות אישיים, ולהגברת תחושת מסוגלות בקבלת החלטות מותאמות ונכונות לעצמי.
- לחזק את החשיבות של שיתוף, עם חבר.ה או מבוגר משמעותי.
- לטפח תחושת אחריות אישית וחברתית, מתוך ראייה של קיץ בטוח, חופשי ומכבד, כלפי עצמי וכלפי אחרים.
למחנך.ת: המערך שלפניכם.ן נבנה מתוך רצון ללוות בני ובנות נוער בגיל ההתבגרות לקראת תקופת הקיץ. זמן שבו הם חווים יותר חופש, עצמאות, חשיפה וגמישות מהשגרה הבית-ספרית. לצד ההתרגשות וההזדמנויות, הקיץ עלול להביא עמו גם בלבול, לחצים חברתיים, דילמות הקשורות בגבולות, גוף, שייכות ומיניות, ולעיתים גם התנהגויות בסיכון.
מטרת המפגש היא לא להזהיר או להטיף, אלא דווקא ליצור שיח פתוח, לא שיפוטי ומכבד, שמחבר את הנוער לעצמם.ן, לערכים שלהם.ן, ולמעגלי התמיכה שסביבם. דרך דיון במיתוסים, התמודדות עם סיטואציות מהחיים וכתיבת חוזה אישי. נבקש לאפשר למשתתפים.ות לחשוב יחד על בחירות, אחריות, קשרים בטוחים והיכולת לשתף כשמשהו מרגיש לא נעים או לא בטוח. זהו מפגש שמאמין בנוער, בכוחות שלהם.ן, ובאפשרות שלהם.ן להיכנס לקיץ מחוברים.ות לעצמם.ן, עם גבולות ברורים, חוסן אישי ומקום בטוח לשאול, להתלבט ולדבר.
לעוד הרחבה בנושא:
- אושיות רשת מומלצות לבני נוער עם מסרים חיוביים - ללי אופיר / מיה דגן / רוני רמז / ליהי לוי.
- הרצאה של נמרוד איווניר (מנכ"ל שותף בנקודת מפגש): מניעת פגיעות ויצירת מרחב בטוח במהלך החופש הגדול
המערך:
- פתיחה (10 דקות)
נפתח בסבב "מה נשמע" – כל אחד ואחת מוזמנים.ות לשתף "מה הכי מרגש אתכם.ן לקראת הקיץ?" או "ממה אנחנו חוששים.ות לקראת הקיץ?"הנחיה למנחה: רשמו על הלוח מילות מפתח ששיתפו, למשל: מסיבות, חברים.ות, חופש, שעמום, לחצים, סודות, פחדים וכו', וצרו מהם ענן מילים. זו פתיחה טובה להזדהות ולהמחשה של הרגשות והתחושות לקראת הקיץ. - מיתוסים לקראת הקיץ (20 דקות)
נפזר על הרצפה מיתוסים (יש להדפיס מראש את הקובץ המצורף) ונבקש מהמשתתפים.ות להסתובב בין המשפטים. נחלק אותם.ן לזוגות ונבקש מכל זוג לבחור משפט ולהציג אותו לכיתה ולהגיד – למה בחרו? ומה הם.ן חושבים.ות עליו?. ונקיים דיון משותף על כל מיתוס.שאלות לדיון כיתתי:
- האם המשפט נכון או מיתוס?
- מה המסר שהוא מעביר?
- איך הוא משפיע עלי או על אחרים.ות?
המיתוסים (מומלץ לבחור את המתאימים לקבוצה):
- אם מישהו מתעניינ.ת בי בקיץ, כדאי לנצל את זה, כי אחר כך זה כבר לא יקרה.
- אם כולם.ן עושים.ות את זה, זה בטח בסדר.
- אי אפשר להגיד לא אם כבר אמרתי כן בהתחלה.
- החופש הוא הזמן לעשות הכל בלי לחשוב.
- חייב לשתף בחופש הגדול תמונות בבגד ים.
- אלכוהול זה לא כזה ביג דיל, כולם.ן מנסים.ות מתישהו.
- אם אני לא עונה להודעות מיד, אפספס את כל העניינים.
- קיץ זה זמן למערכות יחסים, גם אם לא באמת בא לי.
- להציב גבולות או להגיד מה אני באמת רוצה, זה יכול להרוס את הכיף.
- הורים לא צריכים לדעת מה קורה, זה החופש שלי.
- אם ההורים ידעו מה אני עושה בקיץ הם ממש יכעסו, עדיף לא לספר.
- אם אני משתף איפה הייתי, זה כאילו הסכמתי שיראו אותי וידברו עליי.
- מי שמדווח על מישהו/ישמתנהג.ת לא מתאים, הורס לאחרים.ות.
- צריך להספיק כמה שיותר בקיץ, אחרת פספסתי.
בקיץ אנחנו נחשפים.ות להמון מסרים, מחברים.ות, מהרשת, מסדרות ומטיק טוק, שמכתיבים איך "אמור" להיראות החופש המושלם. אבל הרבה מהמסרים האלה הם מיתוסים, כלומר אמירות שנשמעות אמיתיות, אבל כשבודקים.ות אותן לעומק, נוכל לגלות שהן לא מדויקות, ולעיתים אף מזיקות. חשוב שנדע לזהות מתי מופעל עלינו לחץ חברתי, מתי מסרים חיצוניים משפיעים על הבחירות שלנו, ומתי אנחנו באמת בוחרים.ות לפי מה שטוב ונכון לנו. הקיץ הוא הזדמנות להיות חופשיים, אבל גם להכיר טוב יותר את עצמנו, את הגבולות שלנו, ואת הערכים שמובילים אותנו.
- סיטואציות – הכנה לחופש גדול (20 דקות)
נחלק את הכיתה ל2-3 קבוצות ולכל קבוצה נחלק סיטואציה או שנקריא כל פעם סיטואציה ונדבר עליה יחד בכיתה. ונשאל אותם.ן מה הם.ן היו עושים.ות? (המטרה היא לעשות עיבוד קצר למיתוסים דרך הסיטואציות).סיטואציות (מומלץ לבחור את הסיטואציות המתאימות לקבוצה או להוסיף משלכם.ן):
- חברים.ות מציעים.ות לצאת למסיבה שאין בה מבוגרים.
- מישהו.י שלח.ה לי הודעות עם רמיזות מיניות, ואני לא בטוח.ה איך להגיב.
- כולם.ן שותים ואת.ה לא רוצה.
- ראית שעושים.ות שיימינג ברשת על מישהו.י בתמונת בגד ים.
- מישהו/י מצלמ.ת בלי רשות בקיץ, בים, במסיבה וכו'.
- מה הייתי עושה?
- איך מרגישים.ות בדילמה כזו?
- את מי אפשר לשתף או לבקש ממנו עזרה
- אילו גבולות חשוב לי לשמור?
במהלך הקיץ אנחנו יכולים.ות להיתקל בכל מיני מצבים מורכבים, עם חברים.ות, ברשת, במסיבות או אפילו בבית. לפעמים אלה סיטואציות מבלבלות, מלחיצות או כאלה שגורמות לנו לתחושת חוסר ביטחון. חשוב לדעת, לא חייבים.ות להתמודד לבד. אם משהו מרגיש לא נעים, לא בטוח או לא ברור, תמיד אפשר ורצוי לשתף מישהו.י שאנחנו סומכים.ות עליו/עליה: חבר.ה טוב.ה, אחות או אח, הורה, מורה או מחנכ.ת. שיתוף לא מעיד על חולשה, להפך, זו דרך אמיצה וחכמה לשמור על עצמנו. כשאנחנו מדברים.ות עם מישהו/י שאנחנו בוטחים.ות בו/בה, קל יותר להבין מה עובר עלינו ולקבל החלטות טובות ובטוחות.
- סיכום וחוזה אישי (10 דקות)
נקיים סבב שיתוף, עם השאלה – משהו אחד שאני לוקח.ת איתי לקיץ. לקבוצה צעירה, אפשר שכל אחד.ת יעשה חוזה אישי ויכתוב על דף – גבול אישי שאני מציב.ה לעצמי, עיקרון או ערך שחשוב לי ועם מי אני מדבר.ת כשקשה לי.
נסכם, הקיץ הוא תקופה מיוחדת, יש בו הרבה חופש, עצמאות, חוויות חדשות, וגם לא מעט התמודדויות. המפגש שלנו היום לא בא ללמד מה מותר ומה אסור, אלא להזמין אתכם ואתכן לעצור רגע ולחשוב: מה חשוב לי? מה הגבולות שלי? עם מי טוב לי להיות? ואיך אני יכול.ה לשמור על עצמי וגם על אחרים.ות. קחו אתכם.ן לקיץ את מה שלמדתם.ן על בחירות, על שיתוף, על הקשבה לעצמכם.ן ולסביבה. זכרו שאתם.ן לא לבד, תמיד יש מישהו/י שאפשר לדבר איתו/איתה, לשתף ולהיעזר בהם.ן. שתהיה לכם.ן חופשה בטוחה, משמעותית ומלאת חופש אמיתי, כזה שמכבד אתכם.ן, את הגוף שלכם.ן, ואת הלב שלכם.ן.